ACT 4 Kids

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Wat is ACT?

Acceptance and commitment therapy voor kinderen (ACT4Kids) is een methodiek die valt onder de cognitieve gedragstherapie. Het grootste verschil met de klassieke cognitieve gedragstherapie zit hem erin dat er bij ACT4Kids vanuit wordt gegaan dat er niet per sé een stoornis onder het gedrag hoeft te liggen.

Binnen het ACT4Kids model gaan we ervan uit dat bepaalde opgedane ervaringen ervoor zorgen dat we ons nu op een bepaalde manier gedragen. Door ervaringen uit het verleden hebben we geleerd dat het soms heel handig kan zijn om bepaald gedrag in te zetten. Dat is natuurlijk ook zo, tot het niet meer voor je werkt.

Bij ACT4Kids onderzoeken we op kindvriendelijke wijze welke factoren van invloed zijn op het gedrag dat je nu laat zien. Dit gaat zowel om factoren van het kind zelf, bijvoorbeeld een specifiek temperament, intelligentie of bepaalde zijnskenmerken. Daarnaast kijken we naar de context, bijvoorbeeld school, familie, eerder meegemaakte gebeurtennissen.

We gaan dan met elkaar uitzoeken welk gedrag je nu laat zien dat niet meer helpend is, en proberen je terug te brengen naar je hartenpad.

ACT4Kids model

Het ACT4Kids model is een zeer kindvriendelijke methode waarbij de boom, uil, kat, olifant, het hart en het zelf centraal staan.

Een korte uitleg

 

De uil staat voor je innerlijke stem, en is een druktemaker die hard aan het schreeuwen kan zijn. Hoewel de uil je probeert te beschermen en voor je te zorgen, kan hij ook flink kletspraat vertellen waardoor je bepaalde valse overtuigingen over jezelf kan hebben die je belemmeren.

De boom staat voor dat wat er daadwerkelijk is, iets wat zelfs de vlieg op de muur zou kunnen waarnemen. De kat is lief voor zichzelf en verzorgt zichzelf, maar is ook nieuwsgierig en eigenwijs.

De olifant is sterk en heeft een dikke huid, hij kan je helpen feitelijke last te dragen, maar is ook in staat de kletspraat van de uil wat weg te blazen. Het hart staat voor dat wat je zelf echt wilt, je normen en waarden en wat voor jou belangrijk is. En het zelf gaat natuurlijk over je eigen persoon.

Al deze figuren helpen een kind inzicht te krijgen in zichzelf, zijn talenten, zijn valkuilen en zijn overtuigingen. Doordat ieder dier staat voor een bepaald aspect, passen we direct defusie toe tijdens de behandeling. Je bent niet je gedachten, je gedachten zijn een deel van jou.

Wanneer wordt ACT voor ingezet?

Binnen ACT4Kids gaan we ervan uit dat ieder mens tegenslag in zijn leven tegenkomt, op welke manier dan ook. Bijvoorbeeld doordat er lastige dingen op je pad komen, of doordat je zou willen dat dingen soms juist wat lastiger waren omdat je hoofd zo snel gaat.

Perfectionisme, faalangst, onzekerheden maar ook traumatische ervaringen kunnen met het ACT4Kids model doorlopen worden.

We oefenen met zelfcompassie, met verdragen dat sommige gebeurtenissen of ervaringen echt zwaar zijn, maar we kijken ook naar ons eigen gedrag en de reactie die we geven, en of dat nog helpend is.

Bent u nieuwsgierig geworden, of benieuwd of ACT4Kids voor uw kind passend is? Neem dan contact met mij op, zodat we dit samen kunnen onderzoeken.