Ouder- & kindbegeleiding

 

Een kind mogen opvoeden is één van de meest bijzondere ervaringen die iemand in een mensenleven meemaakt. Het is een grote levensles en je leert veel met- en van je kinderen.

Soms echter lukt het niet meer voldoende afstemming met je kind te vinden. Omdat je het gedrag van je kind niet altijd goed begrijpt, of niet weet hoe je dat gedrag moet plaatsen. Daarnaast kan het ook zijn dat je kind zich simpelweg minder typisch lijkt te ontwikkelen dan leeftijdsgenoten, of kan je als ouder grote zorgen hebben over (de ontwikkeling van) je kind.

Kinderen zijn in een kwetsbare periode in hun leven, waarbij zij afhankelijk zijn van hun context. Naarmate ze ouder worden kunnen ze af en toe zelf regie voeren, maar ouders en bijvoorbeeld leerkrachten hebben een grote invloed op de ontwikkeling van het kind.

Hoe ziet de begeleiding eruit?

 Soms kan het prettig zijn om met iemand te sparren over de zorgen die u heeft, of over het ontwikkelingsverloop van uw kind. Ook kan het zijn dat je als gezin patronen met elkaar ontwikkeld hebt, die niet meer voor jullie werken, om welke reden dan ook.

Door met elkaar hierover in gesprek te gaan, en te onderzoeken waar de zorgen of moeilijkheden vandaan komen, kan ik jullie weer een stap verder helpen. We kunnen kijken naar de patronen binnen het gezin, maar ook naar de ontwikkeling van uw kind en de bijzonderheden die daar eventueel bij horen. Als we de opvoeduitdagingen inzichtelijk kunnen krijgen, gaan we gezamenlijk op gestructureerde wijze kijken of we de afstemming weer kunnen optimaliseren.

Vaak geef ik ouderbegeleiding vorm op basis van het ACT4Kids model (zie ook het kopje ACT4Kids). Dit is een bewuste keuze, omdat kinderen niet doen wat we zeggen maar vooral doen wat we doen. Als je als ouders dus op basis van het ACT4Kids model gaat spreken en denken, kan je aan je kind meteen voorleven hoe deze methodiek helpend kan zijn in het dagelijks leven. Mocht dit echter niet bij u passen, dan zoeken we naar andere vormen om tot de kern van uw vraag te komen.